Διατηρήστε όλες τις καλοκαιρινές συνταγές φρέσκες με το νέο θερμό φαγητού Thermogallery
Τα αγαπημένα μας λαχανικά για το καλοκαίρι
Τους καλοκαιρινούς μήνες, που η θερμoκρασiα του περιβάλλοντος ανεβαίνει, ο οργανισμός μας έχει ανάγκη από περισσότερα υγρά. Σ’ αυτό μπορούν να μας βοηθήσουν, εκτός από το νερό που είναι απαραίτητο, τα φρούτα και τα λαχανικά, που ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες βρίσκονται σε μεγάλη ποικιλία και αφθονία στη χώρα μας. Όσο για τη θρεπτική αξία των φρούτων και των λαχανικών, είναι αδιαμφισβήτητο ότι συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας μας και μας προφυλάσσουν από πολλές παθήσεις, καθώς περιέχουν βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά.
Διεθνώς συνιστάται η καθημερινή κατανάλωση τουλάχιστον 400 γραμμαρίων φρούτων και λαχανικών, ποσότητα η οποία αντιστοιχεί σε 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών.
Σε μεγάλη ποικιλία, τα λαχανικά του καλοκαιριού τρώγονται το ίδιο ευχάριστα ωμά ή μαγειρεμένα, δίνοντας χρώμα και έξτρα γεύση στα φαγητά και τις σαλάτες μας. Εκτός από τα γνωστά λαχανικά που στολίζουν τη χωριάτικη σαλάτα μας (ντομάτα, πιπεριά, αγγούρι) υπάρχουν μερικά ακόμα ιδανικά για το καλοκαίρι. Ας τα δούμε παρακάτω.
Κολοκυθάκι
Η συγκομιδή του ξεκινάει από την άνοιξη και κορυφώνεται το καλοκαίρι, όταν τα καταπράσινα κολοκυθάκια γεμίζουν το ψυγείο, προσφέροντας μας άπειρες απαντήσεις στην ερώτηση «τι θα μαγειρέψω σήμερα;». Το κολοκύθι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, νερό, βιταμίνη Α, βιταμίνη C, κάλιο, ασβέστιο και φυλλικό οξύ και μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σε σαλάτες, ομελέτες, μακαρονάδες, να το ψήσουμε στη σχάρα, να το βράσουμε, να το γεμίσουμε, να το τηγανίσουμε και να το κάνουμε πεντανόστιμα κεφτεδάκια.
Μελιτζάνα
Όσες μελιτζάνες και να πάρετε φέτος το καλοκαίρι, από τον Ιούνιο που θα τις βρείτε λαχταριστές και μελιτζανιές στο καλάθι του μανάβη, είναι σίγουρο ότι δεν θα προλάβετε να φτιάξετε όλες τις συνταγές που την περιλαμβάνουν, καθώς είναι δεκάδες και η μία πιο νόστιμη από την άλλη. Περιέχει, μεταξύ άλλων, φυτικές ίνες, βιταμίνη Κ και μαγνήσιο. Οι πιο δημοφιλείς συνταγές με μελιτζάνα είναι ο μουσακάς, τα παπουτσάκια, το ιμάμ και το μπριάμ. Πέρα από τα λαδερά όμως, την απολαμβάνουμε τηγανιτή, ψητή στη σχάρα, σε τάρτες, σε σάλτσες, γεμιστή, αλλά και γλυκό του κουταλιού.
Πράσινα Φασολάκια
Τα βρίσκουμε όλο τον χρόνο στο ψυγείο με τα κατεψυγμένα, αλλά, πραγματικά ποιος θα μπορούσε να τα συγκρίνει με τα φρέσκα που βρίσκουμε από τον Ιούνιο; Τα πράσινα φασολάκια ίσως σας παιδέψουν λίγο στο καθάρισμα, αλλά αξίζει ο κόπος, εάν αναλογιστείτε ότι εκτός από την υπέροχη γεύση, προσφέρουν βιταμίνη Α, βιταμίνη Β, βιταμίνη C, βιταμίνη Κ, μαγγάνιο, φυλλικό οξύ και σίδηρο, ενώ έχουν λίγες θερμίδες. Η πιο αγαπημένη συνταγή είναι το γιαχνί με πατάτες, συνοδεία φέτας φυσικά. Δοκιμάστε τα και στον ατμό, ή βραστά, ως σαλάτα και για συνοδευτικό κρέατος και ψαριού.
Βλίτα
Τα βλίτα κυριαρχούν στο καλοκαιρινό μενού, με την ιδιαίτερη γεύση τους και με την εγγύηση ότι μας χορταίνουν χωρίς να αποδίδουν πολλές θερμίδες. Βραστά, με κολοκυθάκια και πατάτες, ή σκέτα, σερβιρισμένα απλά με ελαιόλαδο και λεμόνι, ή ακόμη και τσιγαριστά, τα βλίτα βρίσκουν, από τον Ιούνιο, τη θέση τους στο καλοκαιρινό μας τραπέζι. Εκτός από την νοστιμιά τους, είναι καλή πηγή βιταμίνης C, βιταμίνης Α, ασβεστίου, σιδήρου και βιταμινών του συμπλέγματος Β.
Μπάμιες
Η κολλώδης ουσία που περιέχουν δεν τις κάνει και το πιο θελκτικό λαχανικό, αλλά η γεύση τους και τα σημαντικά οφέλη για την υγεία, λόγω της περιεκτικότητας σε βιταμίνες, φυλλικό οξύ και μέταλλα, σε συνδυασμό με λίγες θερμίδες, αποκαθιστούν τη θέση της μπάμιας στο καλοκαιρινό τραπέζι. Τις βρίσκουμε από τον Ιούλιο και γίνονται γιαχνί, σκέτες ή με κοτόπουλο, ψητές στο φούρνο, τηγανιτές και τουρσί.
Γιατί είναι σημαντικό να υπάρχει χρώμα στη διατροφή μας;
Μια γνωστή κατηγοριοποίηση των φρούτων και των λαχανικών έχει γίνει με βάση τις παρακάτω αποχρώσεις:
Πράσινο: Τα πράσιvoυ χρώματος φρούτα και λαχανικά περιέχουν λουτεϊνη και ινδόλες, ουσίες που παρουσιάζουν ενδιαφέρον λόγω της αντιοξειδωτικής τους δράσης και της ιδιότητάς τους να προάγουν την υγεία, μιας και έχουν συσχετισθεί με την όραση (προστασία από τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας) και τη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης αθηροσκλήρωσης.
Άσπρο: Τα άσπρα και καφέ φρούτα και λαχανικά περιέχουν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ουσίες, όπως αλλισίνη (στο σκόρδο και το κρεμμύδι), αλλά και σελήνιο (στα μανιτάρια).
Κίτρινο-πορτοκαλί: Τα φρούτα και τα λαχανικά αυτής της κατηγορίας περιέχουν αντιoξειδωτικά, όπως η βιταμίνη C, αλλά και δύο κατηγορίες φυτοχημικών oυσιών, τα Kαροτεvoειδή και τα φλαβovoειδή, που οι επιστήμoνες μελετούν για τις ωφέλιμες επιδράσεις τους στην υγεία.
Κόκκινο: Οι ουσίες που είναι χαρακτηριστικές αυτής της ομάδας φρούτων και λαχανικών περιλαμβάνουν το λυκοπένιο και τις αvθoκυαvίνες που θεωρούνται ασπίδα έναντι κάποιων μορφών καρκίνου.
Επιλέγοντας, λοιπόν, καθημερινά από την παλέτα της φύσης διαφόρων χρωμάτων φρούτα και λαχανικά, μπορούμε ευκολότερα να πετύχουμε την κατανάλωση μιας ποικιλίας από αυτά και να ωφεληθούμε από τις ευεργετικές τους ιδιότητες.
Συντηρήστε τα αγαπημένα σας λαχανικά στα μοναδικά θερμό φαγητού thermogallery!
Επιλέξτε μέσα από το e-shop μας μια τεράστια ποικιλία θερμό φαγητού που καλύπτουν όλες τις ανάγκες σας στη δουλειά, στο σπίτι, στο γραφείο καθώς και στις θερινές διακοπές σας!
Δείτε όλη τη σειρά θερμό φαγητού Thermogallery:
- ΘΕΡΜΟΣ ΦΑΓΗΤΟΥ THERMOGALLERY
- ΘΕΡΜΟΣ ΦΑΓΗΤΟΥ PANACHE
- ΘΕΡΜΟΣ ΦΑΓΗΤΟΥ PINNACLE
- ΘΕΡΜΟΣ ΦΑΓΗΤΟΥ PAVONIA
- ΘΕΡΜΟΣ ΦΑΓΗΤΟΥ PARISA
- ΜΠΟΛ ΦΑΓΗΤΟΥ PALOMA
- ΠΑΙΔΙΚΑ ΘΕΡΜΟΣ ΦΑΓΗΤΟΥ
- ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΘΕΡΜΟ ΦΑΓΗΤΟΥ
Διαβάστε επίσης:
- Πως να χρησιμοποιήσετε σωστά το θερμός σας
- 3 Φανταστικές Συνταγές για Μακαρόνια
- Καλοκαίρι και Διατροφή!