Μάθετε πως θα καταψύξετε τα τρόφιμα σωστά
Η κατάψυξη των τροφίμων και η απόψυξη τους είναι κάποιες από τις ενέργειες που αναλαμβάνουμε να κάνουμε σχεδόν σε καθημερινή βάση σε ένα νοικοκυριό. Πολλές φορές θέλουμε να βάλουμε στην κατάψυξη το φαγητό που περίσσεψε έτσι ώστε να μην χαλάσει.
Επίσης, οι σύγχρονοι ρυθμοί της καθημερινότητας μας θέλουν να εργαζόμαστε και να λείπουμε από το σπίτι για τοπ μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, είναι λοιπόν πάρα πολύ δύσκολο να βρούμε χρόνο να μαγειρέψουμε σε καθημερινή βάση. Σε αυτές τις περιπτώσεις αυτό που μας σώζει είναι η κατάψυξη του φαγητού το οποίο μπορεί να ετοιμάσουμε, για παράδειγμα κατά την διάρκεια του Σαββατοκύριακου.
Η αλήθεια είναι όμως πως ενώ η κατάψυξη προϊόντων είναι μια ενέργεια που κάνουμε σχεδόν καθημερινά, οι περισσότεροι από εμάς αγνοούμε τους τρόπους με τους οποίους θα πρέπει να πραγματοποιείται η διαδικασία και τους κανόνες που την διέπουν.
Γιατί χαλάει το φαγητό;
Ας αρχίσουμε αναφέροντας τα πιο απλά. Γιατί χαλάει το φαγητό;
Το φαγητό χαλάει λόγω της ενζυμικής δραστηριότητας, κάτι το οποίο καθυστερεί στην περίπτωση που η τροφή καταψυχθεί και αυτός είναι και ο κύριος λόγος που τοποθετούμε το φαγητό μας στην κατάψυξη. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι μπορούμε να το έχουμε αποθηκευμένο εκεί μέσα με ασφάλεια για όσο χρονικό διάστημα επιθυμούμε.
Για πόσο καιρό μπορούμε να κρατήσουμε τα τρόφιμα στην κατάψυξη;
Φρούτα και λαχανικά | 8- 12 μήνες |
Πουλερικά | 6- 9 μήνες |
Ψάρι | 3- 6 μήνες |
Κιμάς | 3- 4 μήνες |
Επεξεργασμένο κρέας | 1- 2 μήνες |
Μαγειρεμένο φαγητό | 1 μήνα |
Τι πρέπει να κάνουμε όταν καταψύχουμε το φαγητό;
- Αφήστε το φαγητό να κρυώσει στον πάγκο τοποθετήσετε το βάλετε στην κατάψυξη. Ο λόγος που δεν κρυώνουμε το ζεστό φαγητό στο ψυγείο είναι το γεγονός ότι βάζοντάς το μέσα στην συντήρηση ή στην κατάψυξη ένα ζεστό γεύμα, ανεβάζουμε απότομα την θερμοκρασία απότομα με αποτέλεσμα να προκαλέσουμε βλάβη στα παγωμένα τρόφιμα που βρίσκονται ήδη μέσα.
- Χρησιμοποιήστε τα κατάλληλα ταπερ φαγητού.
- Διατηρήστε την θερμοκρασία της κατάψυξης στους -18 βαθμούς της κλίμακας Celsiu.
- Τοποθετήστε τα νέα τρόφιμα στο βάθος και βγάλτε τα πιο παλιά στην επιφάνεια έτσι ώστε να καταναλωθούν πρώτα.
Τι ΔΕΝ πρέπει να κάνουμε όταν καταψύχουμε το φαγητό;
- ΔΕΝ πρέπει να τοποθετούμε το ζεστό φαγητό στην κατάψυξη.
- ΔΕΝ πρέπει να ξεπαγώνουμε το φαγητό στον πάγο αλλά στην συντήρηση. Όταν βγάζουμε το φαγητό από την κατάψυξη σε θερμοκρασία δωματίου τότε η μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας θα έχει ως αποτέλεσμα το φαγητό να ξεπαγώσει από έξω προς τα μέσα και ενώ το εσωτερικό θα είναι παγωμένο το εξωτερικό θα είναι εκτεθειμένο σε πολύ πιο υψηλές θερμοκρασίες
- Δεν πρέπει να ξαναβάζουμε στην κατάψυξη τροφές που έχουμε βγάλει από αυτήν, εκτός κι αν μεσολάβησε κάποια μαγειρική επεξεργασία. Για παράδειγμα δεν μπορείτε να ξεπαγώσετε τον κιμά και να τον ξαναπαγώσετε, εκτός κι αν αφού ξεπάγωσε τον μαγειρέψατε και πλέον θέλετε να καταψύξετε το μαγειρεμένο φαγητό.
- Η δομή κάποιων τροφών αλλοιώνεται πολύ μετά το πέρασμά τους από την κατάψυξη και γι αυτό δεν θα πρέπει να τα τοποθετείτε σε αυτήν. Παράδειγμα τέτοιων τροφών είναι: η ζελατίνη, σάλτσες με βάση το γάλα, η μαγιονέζα, οι βραστές πατάτες και οι κρέμες.
Σημειώστε επίσης ότι εάν δεν θέλουμε να βάλουμε το φαγητό στο ψυγείο γιατί πρόκειται να το καταναλώσουμε μέσα σε κάποιες ώρες τότε αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να χρησιμοποιήσετε είναι τα θερμός φαγητού της εταιρείας Thermogallery που μπορούν να διατηρήσουν το φαγητό σας με ασφάλεια για περισσότερο από 6 ώρες.
Μάθετε περισσότερα για τα θερμός φαγητού:
- Super Διαγωνισμός Thermogallery: Κερδίστε ένα ταπερ PAVONIA 5lt!
- Καλοκαιρινές εξορμήσεις στην παραλία με τα παιδιά! Δείτε πως να οργανώσετε το καλάθι της παραλίας
- 5 Βασικές συμβουλές για την ασφαλή αποθήκευση τροφίμων
- Λεκέδες από σάλτσα στα πλαστικά ταπερ; Δείτε πως θα τους εξαφανίσετε στο άψε σβήσε!
Leave A Comment