Συμβουλές για να γίνετε πετυχημένος ψήστης
Στους περισσότερους ανθρώπους και συγκεκριμένα στους άντρες αρέσει πολύ το ψήσιμο ή αλλιώς μπάρμπεκιου.
Η συγκέντρωση όλης της παρέας, άντρες-γυναίκες, μπύρες, γέλια και ο ειδικός στο ψήσιμο να ψήνει τα διάφορα είδη κρέατος, λαχανικών, θαλασσινών, κλπ.
Η εικόνα όμως ενός άντρα να φροντίζει να υπάρχει τροφή για κατανάλωση είναι από πολύ παλιά μια εικόνα που εξιτάρει κατά κάποιο τρόπο τις γυναίκες.
Εάν μάλιστα στην παρέα υπάρχει και κάποια ενδιαφέρουσα ύπαρξη τότε θα πρέπει να μάθετε να ψήνετε ή να βελτιωθείτε σε αυτό και να κλέψετε τις εντυπώσεις!
Γι’ αυτό σας παρουσιάζουμε κάποιες συμβουλές ώστε να ξεχωρίσετε ως ο καλύτερος ψήστης της παρέας.
Τι ψήνεις ανάλογα με την θερμότητα της φωτιάς
Πρώτα απ’ όλα πρέπει να ξέρεις πολύ καλά να λειτουργείς την ψησταριά και στις τρεις ζώνες: καυτό – μεσαίο – χαμηλό.
Εάν μάθεις αυτό, τότε έχεις ήδη καταφέρει να ψήσεις μπριζόλες, παιδάκια, λαχανικά και οτιδήποτε άλλο επιθυμείς εσύ ή η παρέα σου.
Εάν διαθέτεις ψησταριά υγραερίου τότε το παιχνίδι εξαρτάται στους ρυθμιζόμενους θερμοστάτες.
Ο γενικός κανόνας λέει πως πρέπει να τοποθετήσεις τα κρέατα στη μαντεμένια πλάκα και να κλείσεις το καπάκι, ώστε να ψηθούν καλά και μετά να τα περάσεις λίγα λεπτά από το grill για να ξεροψηθούν.
Για εσάς που έχετε ψησταριά με κάρβουνα, πρέπει να χωρίσετε τη βάση σε 3 ζώνες, από δεξιά προς τα αριστερά, έχοντας μεγάλη ένταση, μεσαία και καθόλου, για να μπορέσεις να ψήσεις τα υλικά όπως βολεύεσαι καλύτερα.
Η χαμηλή φωτιά ψησίματος προτιμάται γιατί δεν έχει πολλά αναποδογυρίσματα και είναι κατάλληλη για μεγάλα κομμάτια κρέατος, για ψάρια και για στήθος κοτόπουλου.
Η μεσαία φωτιά αφορά το κανονικό ψήσιμο και είναι κατάλληλη για παιδάκια, κοτόπουλο (με την πέτσα του), σουβλάκια, χοιρινές πανσέτες, λουκάνικα, καλαμπόκι, μικρότερα ψάρια, όστρακα,κλπ
Η μεγάλη φωτιά ενδείκνυται για ξεροψημένα φαγητά όπως φιλετάκια, παιδάκι, μπιφτέκια, κεμπάπ, φιλέτα κοτόπουλου , ψωμιά, πίτες, λαχανικά σε λεπτές φέτες, κλπ
Η ανεξάρτητη ένταση που μπορεί να έχεις, χρειάζεται πάντα επαφή με το φαγητό που ψήνεις.
Δεν παίζει ρόλο πόσο εξελιγμένη είναι η ψησταριά ή τι μοντέλο είναι, η φωτιά θέλει προσοχή σε όλες τις περιπτώσεις.
Οπότε, να παρατηρείς την όψη του, την αίσθηση που σου δίνει το κρέας όταν το ακουμπάς με το πιρούνι.
Ίσως σε κάποιους να φαίνεται παράξενο αλλά τότε θα ξέρεις πότε θα πρέπει να το αποσύρεις από την φωτιά, όπως επίσης θα καταλάβεις και από την μυρωδιά.
Τι χρειάζεται ένας καλός ψήστης
Οι συμβουλές και τα τρικς από μόνα τους δεν μπορούν να σε βοηθήσουν. Ένας καλός ψήστης λοιπόν χρειάζεται και τα κατάλληλα εργαλεία!
Ας δούμε λοιπόν τι χρειάζεσαι:
- Ψησταριά: Η πλειοψηφία των αντρών ίσως επιλέξει μια ψησταριά με κάρβουνα, αλλά μια ψησταριά υγραερίου μπορεί να είναι έτοιμη να την χρησιμοποιήσεις μέσα σε 15’ αφού την ανάψεις. Επίσης θα χρειαστεί να έχει οπωσδήποτε 3 καυστήρες για να μπορέσεις να ρυθμίσεις τις εντάσεις της θερμότητας (υψηλό-μεσαίο-χαμηλό) και δυο σχάρες 2 όψεων από μαντέμι. Εάν η ψησταριά που θα επιλέξετε έχει κάποια άγκιστρα, θα σας βολέψει ιδιαίτερα γιατί θα έχετε ευκολία κινήσεων.
- Εργαλεία: Ποιος σωστός ψήστης δεν χρειάζεται και τα κατάλληλα εργαλεία! Το κυριότερο του εργαλείο είναι η λαβίδα, για να μπορεί να αναποδογυρίζει ή να πιάνει τις τροφές χωρίς να θέτει τον εαυτό του σε κίνδυνο. Επίσης χρειάζεται μια πιρούνα για να πιάνει τα μεγάλα κομμάτια κρέατος, μια τσιμπίδα για τα παιδάκια και τις φτερούγες του κοτόπουλου. Τέλος, πρέπει να έχει μια μεγάλη σπάτουλα για τα ψάρια και προαιρετικά ένα πινέλο για το μαρινάρισμα ή αλλιώς μπορεί να χρησιμοποιήσεις ένα απλό κουτάλι. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να παραλήψεις το γάντι! Με ένα μακρύ και παχύ γάντι θα καταφέρεις να γυρίζεις τα σουβλάκια και όλα τα υπόλοιπα φαγητά χωρίς κίνδυνο να καείς.
- Ποτά: Δε νοείται συγκέντρωση με τα φιλαράκια και ψήσιμο χωρίς ποτά! Φρόντισε να προμηθευτείς από νωρίς μπύρες και οποιοδήποτε αλκοολούχο ή μη ποτό ώστε να συνοδευτούν με μεγαλύτερη ευχαρίστηση τα φαγητά.
Έπειτα από ένα τέτοιο γεύμα συνήθως πάντοτε περισσεύει και αρκετό φαγητό. Πολλοί από σας εύλογα δε θα θέλετε να το πετάξετε στα σκουπίδια, οπότε μπορείτε να αποθηκεύσετε όλα τα φαγητά που περίσσεψαν σε διάφορα ισοθερμικά δοχεία ή απλά τάπερ για αρκετές ώρες και να τα καταναλώσετε κάποια άλλη στιγμή.
Leave A Comment