barbecue

Συμβουλές για σωστό μπάρμπεκιου

Μπάρμπεκιου! Η αγαπημένη λέξη πολλών Ελλήνων τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο και οπουδήποτε στον κόσμο βρίσκονται. Όταν κάποιος ακούει αυτή τη λέξη αυτομάτως σχηματίζεται στο μυαλό του η εικόνα με τους φίλους του, να ψήνουν όλοι μαζί διάφορα κρέατα στην ψησταριά φουκού, να πίνουν, να γελάνε.

Γενικώς, να επικρατεί ένα κλίμα ευφορίας, διασκέδασης και απόλαυσης από τα διάφορα φαγητά στο τραπέζι τους. Δυστυχώς όμως, δεν γνωρίζουν όλοι να ψήνουν ή να χειρίζονται τις συσκευές μπάρμπεκιου.

Παρακάτω, θα δείτε πως δεν είναι και τόσο δύσκολο όσο πιστεύετε μερικοί!

Ξεκινώντας το ψήσιμο

Από τη στιγμή που τα τρόφιμα που θέλετε να ψήσετε έχουν πιάσει θερμοκρασία δωματίου, τότε είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε το ψήσιμο.

Πριν ξεκινήσετε όμως το ψήσιμο, απαιτείται η σωστή προετοιμασία και το άναμμα της ψησταριάς. Παρακάτω, παρατίθενται μερικές συμβουλές για αρχάριους στο ψήσιμο:

  • Πρώτα απ’ όλα, ξεκινάτε με τον σωστό καθαρισμό της ψησταριά σας, ειδικά της σούβλας ή της σχάρας, πριν από κάθε χρήση της.
  • Έπειτα, πριν αρχίσει να θερμαίνεται, λαδώνετε λίγο τη σχάρα ώστε να μην κολλήσει το τρόφιμο. Ή αλλιώς, μπορείτε να λαδώσετε το ίδιο το φαγητό πριν το τοποθετήσετε πάνω.
  • Η ζεστή επιφάνεια (σχάρα) θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη από αυτή που θα καταλάβει η πρώτη ύλη, δηλαδή το φαγητό που θέλουμε να ψήσουμε. Έτσι, όταν γυρίσετε το φαγητό να ακουμπήσει σε ελεύθερη και με υψηλή θερμοκρασία επιφάνεια.
  • Εάν ψήνετε διαφορετικές τροφές, τότε θα πρέπει να απλώσετε τα κάρβουνα με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρξει η σωστή κατανομή θερμότητας για κάθε είδος τροφής. Με λίγα λόγια, για κάθε τροφή θα πρέπει να έχετε και την κατάλληλη ποσότητα κάρβουνων ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα και οι τροφές και όχι κάποιες να καούν ή να μείνουν άψητες. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που χρησιμοποιείτε ψησταριές υγραερίου.
  • Όσοι έχετε ψησταριές με κάρβουνα, πρέπει να γνωρίζετε πως θα πρέπει να ανάψετε τα κάρβουνα τουλάχιστον 30′ νωρίτερα πριν την τοποθέτηση των τροφών στη σχάρα ή στη σούβλα. Επίσης, καλό είναι να μην τα βάλετε πριν τα κάρβουνα ανάψουν για τα καλά και πριν αποκτήσουν ένα ελαφρύ στρώμα στάχτης από πάνω.

Είδος ψησίματος: άμεσο ή έμμεσο

Η σημαντικότερη διάκριση στην τεχνική ψησίματος  έχει να κάνει με το είδος του ψησίματος, δηλαδή αν είναι άμεσο ή έμμεσο.

Το άμεσο ψήσιμο είναι αυτό που όλοι γνωρίζουμε. Το κρέας, ή οποιαδήποτε άλλη τροφή, μπαίνει στη σούβλα ή στη σχάρα, ακριβώς πάνω από τη φωτιά και ψήνετε σε υψηλή θερμοκρασία. Το άμεσο ψήσιμο είναι το κατάλληλο για για μπριζόλες, μπιφτέκια, λαχανικά, θαλασσινά και γενικά για ότι ψήνεται σε λιγότερο από 25′.

Το έμμεσο ψήσιμο (ο όρος του) εφευρέθηκε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού (barbequing) ώστε να περιγράψει το μαγείρεμα σε χαμηλή θερμοκρασία. Δεν υπάρχει άμεση επαφή με τη φωτιά, παρομοιάζεται με το δικό μας ψήσιμο στη γάστρα ή σε φούρνο με ξύλα.

Απαιτείται αρκετός χρόνος ώστε να ψηθούν οι τροφές, από μερικές  ώρες έως και μια ολόκληρη μέρα γι’αυτό και ενδείκνυται για μεγάλα, χοντρά κομμάτια κρέατος. Για παράδειγμα,  ολόκληρος χοίρος, αρνί, γαλοπούλα, ή σκληρά μέρη (κότσι, παϊδάκια, στήθος κοτόπουλο).

Σημαντικό ρόλο παίζει η απόσταση των κρεάτων από τα κάρβουνα ανάλογα με τη θερμοκρασία που έχουν τα κάρβουνα. Στην αρχή πρέπει να είναι πιο ψηλά για να μην καούν εξωτερικά και μείνουν άψητα στο εσωτερικό τους.

Πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι τις μπριζόλες τις αφήνουμε να ψηθούν για κάποια λεπτά από τη μία πλευρά και τις γυρίζουμε μόνο μία φορά.

Άλλοι πάλι είναι της άποψης ότι τις μπριζόλες θα πρέπει να τις γυρίζουμε αρκετές φορές.

Θα πρέπει να θυμόμαστε όμως ότι την ώρα που ψήνεται η μία πλευρά, η άλλη εξατμίζεται και στεγνώνει.

Και βέβαια οι περισσότεροι θα συμφωνούν ότι το ψήσιμο στη σούβλα, η οποία περιστρέφεται συνεχώς, αργά και σταθερά, είτε με ηλεκτρικό μοτέρ είτε με φορητό μοτέρ μπαταρίας, είναι το καλύτερο.

Δείτε περισσότερα για ψησταριές:

By | 2017-02-03T09:11:35+02:00 31 Ιανουαρίου, 2017|Νέα & Άρθρα|0 Comments
Είμαι ο Απόστολος Χαντζής και είμαι ιδιοκτήτης του Ηλεκτρονικού Καταστήματος Thermogallery με ΘΕΡΜΟ ΦΑΓΗΤΟΥ όπου μπορείτε να κάνετε με ασφάλεια τις συναλλαγές σας.

Leave A Comment