TSIKNOPEMPTI-PSISTARIES-1

Χαρείτε το έθιμο της Τσικνοπέμπτης με ψησταριές thermogallery!

Η Τσικνοπέμπτη είναι μια Χριστιανική γιορτή που λαμβάνει χώρα τη δεύτερη εβδομάδα του Τριωδίου (Κρεατινής). Ονομάζεται Τσικνοπέμπτη ή Τσικνοπέφτη γιατί εκείνη την ημέρα το έθιμο προστάζει όλοι να ψήσουν κρέας στα σπίτια τους ή να λιώσουν το λίπος από τα χοιρινά. Η ετυμολογία της λέξης είναι σύνθετη και ορίζεται από τις λέξεις: τσίκνα + Πέμπτη και έτσι η τσίκνα από τα ψησίματα πηγαίνει παντού.

Χαρείτε φέτος και κάθε χρόνο το έθιμο της Τσικνοπέμπτης με μία ψησταριά Thermogallery!

Την Τσικνοπέμπτη ξεκινούν στην πραγματικότητα οι εκδηλώσεις της Αποκριάς και ολοκληρώνονται την Καθαρά Δευτέρα με τα Κούλουμα. Παρόμοια γιορτή με αυτή έχουν και στην Γερμανία που ονομάζεται Λιπαρή Πέμπτη και στην Νέα Ορλεάνη της Αμερικής έχουν την Λιπαρή Τρίτη. Οι γιορτές βέβαια συνοδεύονται και από ανάλογες εκδηλώσεις καρναβαλιού.

Στην Ελλάδα όμως, το έθιμο αυτό διαιωνίζεται εδώ και πάρα πολλά χρόνια, χωρίς όμως να γνωρίζει κανείς την ακριβή προέλευσή του. Εικάζεται πάντως, ότι προέρχεται από τους αρχαίους Έλληνες και Ρωμαίους, που θεωρούσαν το φαγοπότι και το γλέντι αυτής της ημέρας, ιεροτελεστία για την ευφορία της γης κατά την άνοιξη.

Μια άλλη εκδοχή λέει πως την Τσικνοπέμπτη πρέπει οι πιστοί να καταναλώσουν ότι κρέας τους έχει απομείνει, δεδομένου ότι μετά από τρεις ημέρες αρχίζει ουσιαστικά η νηστεία από το κρέας.

Επιπλέον, η Τσικνοπέμπτη θεωρείται η μέρα εκείνη που δηλώνει την αρχή των εκδηλώσεων της Αποκριάς. Καθώς η ακριβώς επόμενη εβδομάδα ακολουθούν το καρναβάλι και η Καθαρά Δευτέρα. Σύμφωνα με την χριστιανική παράδοση, επιλέχθηκε η Πέμπτη γιατί η Τετάρτη και η Πέμπτη θεωρούντο σημαντικές ημέρες νηστείας.

Η περίοδος του Τριωδίου

τσικνοπεμπτη

H περίοδος του Τριωδίου είναι εκκλησιαστική περίοδος δέκα εβδομάδων, που ξεκινά την Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου και φτάνει έως το Μεγάλο Σάββατο. Η πρώτη εβδομάδα ονομάζεται απολυτή ή ελεύθερη και επιτρέπεται η κατανάλωση οποιουδήποτε φαγητού.

Η δεύτερη εβδομάδα ονομάζεται κρεατινή, λόγω της κατανάλωσης κρέατος την Τσικνοπέμπτη. Η Πέμπτη ως ημέρα εορτασμού της Τσικνοπέμπτης, επιλέχθηκε διότι  η νηστεία κατά την Τετάρτη και την Παρασκευή είναι σημαντικές νηστείες σύμφωνα με τη διδασκαλία της χριστιανικής παράδοσης. Η Τρίτη εβδομάδα ονομάζεται τυρινή ή τυροφάγος, κατά τη διάρκεια της οποίας επιτρέπεται η κατανάλωση μόνο γαλακτοκομικών τροφών, αυγών και ψαριών αλλά απαγορεύεται η κρεατοφαγία. Την τρίτη Κυριακή της Αποκριάς, πριν την Καθαρή Δευτέρα, ξεκινάει η νηστεία της Σαρακοστής.

Πέρα από το έθιμο του ψησίματος, κάθε ελληνική πόλη έχει και τα δικά της ήθη και έθιμα. Το σίγουρο πάντως είναι πως την Τσικνοπέμπτη οι ψησταριές έχουν την τιμητική τους. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πλέον στήνουν ψησταριές έξω από τα καταστήματά τους και κερνάνε ψητά στους περαστικούς.

τσικνοπεμπτη2

Όπως επίσης, οι ταβέρνες της κάθε περιοχής φροντίζουν να ετοιμάσουν μεγάλες ποσότητες κρέατος, προκειμένου να καταφέρουν να τσικνίσουν και εκείνοι που δεν έχουν τη δυνατότητα. Για παράδειγμα, πολλοί που μένουν στις πόλεις δε μπορούν να ψήσουν στην ψησταριά τους και μα τσικνίσουν γιατί μένουν σε διαμέρισμα.

Σε πολλές πόλεις κυριαρχούν η τσίκνα και οι μυρωδιές από τα ψητά κρέατα και τα πεζοδρόμια και οι πλατείες είναι γεμάτα από ψησταριές, τραπεζάκια με διάφορα μπόλ – τάπερ, γάστρες και θερμό φαγητών και άφθονα ποτά. Τέλος, αυτή τη μέρα πολλοί την περιμένουν πως και πως! Είναι από τα αγαπημένα έθιμα των Ελλήνων και είναι περιττό να αναφερθεί πως και αυτή ντη μέρα περισσεύει μεγάλη ποσότητα φαγητού.

Γι’αυτό καλό είναι να αποθηκεύσετε τις όποιες ποσότητες φαγητού σε τάπερ ή σε ισοθερμικά δοχεία φαγητού, προκειμένου να τα καταναλώσετε άλλη στιγμή.

Πριν όμως αποθηκεύσετε τα ψητά, άμα δεν μπορέσετε να τα φάτε όλα την ίδια στιγμή, θα πρέπει να τα έχετε ψήσει σε κάποια από τις μοναδικές ψησταριές μας!

Δείτε περισσότερα για ψησταριές thermogallery:

By | 2017-02-09T22:59:09+02:00 7 Φεβρουαρίου, 2017|Νέα & Άρθρα|1 Comment
Είμαι ο Απόστολος Χαντζής και είμαι ιδιοκτήτης του Ηλεκτρονικού Καταστήματος Thermogallery με ΘΕΡΜΟ ΦΑΓΗΤΟΥ όπου μπορείτε να κάνετε με ασφάλεια τις συναλλαγές σας.

One Comment

  1. handmade natural cosmetics 23 Φεβρουαρίου 2017 at 12:48 - Reply

    kales apokries!!

Leave A Comment